Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_ts1o9mkimb2odi1fpmsaa2h6g7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Workshops | Best Value: Hoe herken je de beste leverancier?

Sessies

Edwin Bodaan
Hanneke Kezer
Tessa de Gruijter
Sessie 1
14:00 - 14:45

Best Value en contractmanagement: 10 valkuilen die je kunt voorkomen

Best Value gaat over loslaten en de expert zijn werk laten doen. Contractmanagement klinkt dan een beetje als vloeken in de kerk. Wat valt er immers te “managen” als er een expert aan het werk is? Toch moet er ook een prestatie worden verklaard om rechtmatig te kunnen betalen als opdrachtgever. Dat lijkt een duivels dilemma. Wat kun je doen om in de uitvoering van Best Value-projecten niet in een of meerdere valkuilen terecht te komen,  waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid? Op deze valkuilen zal Wiebe Witteveen ingaan in deze workshop.

Wiebe Witteveen

Partner bij de Best Value Group

Sessie 2
14:00 - 14:45

Aanbesteding multiservices volgens Best Value 

(case Provincie Noord-Holland) 

De Provincie Noord-Holland streeft naar een efficiënte dienstverlening, en wil zich richten op de regievoering van haar contracten. Om de beste aanbieder te kunnen selecteren voor de integrale dienstverlening op het gebied van catering, office services, schoonmaak, sanitaire voorzieningen en beveiliging, koos de Provincie Noord-Holland (ca 1.700 medewerkers, 85 panden, 31.000 m2 bvo (kantoorpanden, steunpunten en projectlocaties, excl. brugbedienings- en sluiswachtershuisjes) in 2014 ervoor om bij de aanbesteding gebruik te maken van de principes van Best Value. De opdrachtnemer kan hiermee laten zien wat hij kan presteren en hoe hij zichzelf meet.

De provincie was de eerste partij die een multiservices-contract (voor vijf jaar) in de facilitaire sector via deze aanpak in de markt heeft gezet. Zowel opdrachtgever als opdrachtnemer hebben bij deze methodiek een duidelijk andere rol dan bij een ‘traditionele’ aanbesteding. 

Wat zijn de belangrijkste verschillen, wat zijn de aandachtspunten als je kiest voor deze methodiek en wat zijn - terugkijkend op 3 jaar samenwerking tijdens de contractuitvoering - de meest opvallende lessons learned?

Anne-Marie van Diepen

Beleidsmedewerker Facility Management bij Provincie Noord-Holland

Brenda de Ridder

Commercial Manager Eurest Services

Henk Bosch

Rayonmanager bij Eurest Services

Sessie 3
15:00 - 15:45

Is elke expert ook de beste partner? 

(Case Best Value aanbesteding van catering bij Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden)

In 2015 heeft Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden de cateringdienstverlening aanbesteed aan de hand van Best Value Procurement. De bank gebruikte de methode niet alleen om een expert te selecteren, maar ook om de juiste partner te vinden. Omdat volgens de BVP-theorie de plannen ‘anoniem’ ingediend moeten worden, ging de bank op zoek naar een eigen invulling en werd een aantal contactmomenten toegevoegd aan het proces (dialoogsessie, individueel schouwmoment, mystery visits op referentieprojecten, bedrijfsbezoek bij de dienstverlener en presentatie van het plan). Mede op basis van deze eigen invulling heeft Rabobank het juiste ‘gevoel’ gekregen bij de expert, die uiteindelijk is geselecteerd.

In deze sessie delen de sprekers hun ervaringen en besteden ze aandacht aan onder meer de volgende aspecten:

 • Op welke manier heeft Rabobank BVP ingezet om niet alleen de ‘expert’, maar ook de ‘juiste partner’ te vinden?
 • Wat waren daarbij de uitdagingen?
 • Hoe heeft de bank het plafondbedrag bepaald?
 • Welke outputcriteria worden gebruikt (o.a. competenties, klanttevredenheid, budgetbeheersing, MVO, samenwerking, wet- en regelgeving) in haar relatie met de dienstverlener en hoe werken deze in de praktijk?
 • Welke onderdelen zouden de partijen (bank, adviseur en cateraar) nu anders aanpakken als binnenkort weer een aanbesteding catering zou plaatsvinden?
Edwin Bodaan

Edwin Bodaan

Servicemanager bij Rabobank (7 locaties in regio Rotterdam)

Hanneke Kezer

Hanneke Kezer

Manager Sales bij Hutten

Tessa de Gruijter

Tessa de Gruijter

Consultant bij FGB Facility Management

Sessie 4
15:00 - 15:45

Focus op kwaliteit leidraad bij vinden juiste schoonmaakdienstverlener

(case Best Value aanbesteding van schoonmaak bij Noordwest Ziekenhuisgroep)

Voor de Noordwest Ziekenhuisgroep (een fusie van Medisch Centrum Alkmaar en Gemini Ziekenhuis in Den Helder) is optimale schoonmaak van groot belang, niet alleen omdat men een technisch en hygiënisch schoon ziekenhuis wil zijn, maar ook omdat men een optimale schoonbeleving wil realiseren. Deze focus op kwaliteit was medio 2016 reden om de aanbesteding schoonmaak volgens een volwaardige Best Value Procurement-procedure (BVP) te starten, inclusief risicodossier, toegevoegde waarde-plan, implementatieplan, interviews met sleutelfiguren en verificatie.  
Uiteindelijk werd Asito geselecteerd om voor 3 jaar het schoonmaakonderhoud, de beddenreiniging en de glasbewassing op de twee hoofdlocaties en enkele nevenlocaties in Alkmaar en Den Helder (totaal ca. 100.000 m2) te verzorgen.

Er wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

 • Wat waren de afwegingen voor Noordwest Ziekenhuisgroep om een BVP-procedure te starten?
 • Waarom is voor een volwaardige BVP-procedure gekozen (en geen hybride vorm)?
 • Welke aanpak is gehanteerd (fases)?
 • Op basis van welke criteria is het begeleidings- en beoordelingsteam samengesteld (voor o.a. beoordeling van dossiers en interviews)?
 • Hoe zijn de stakeholders meegenomen in het traject?  
 • Hoe heeft Asito als schoonmaakdienstverlener zich voorbereid op de procedure?
 • Waar zaten voor Asito de uitdagingen tijdens de procedure (denk aan realiseren bewijslast e.d.)?
 • In welke mate zijn partijen er, vanaf start contractuitvoering, werkelijk in geslaagd op een andere manier met elkaar samen te werken?

Martijn van Dijken

Hoofd Hotelservice Noordwest Ziekenhuisgroep

Patrick Kloosterman

Vestigingsmanager bij Asito Medical

Sessie 5
16:00 - 16:45

Hoe formuleer je goede doelstellingen en prestaties?

Het lijkt zo simpel…maar dat is het niet

In de Best Value-aanpak formuleert de opdrachtgever (project)doelstellingen, waarna de opdrachtnemer met beweringen aangeeft hoe hij de doelstellingen invult. De ervaring leert dat het formuleren van goede doelstellingen en prestaties helemaal niet gemakkelijk is. Leiden slechte doelstellingen tot slechte beweringen? Kan het zijn dat briljante projectdoelstellingen leiden tot briljante aanbiedingen? En tot een briljant project?

Deze interactieve sessie biedt opdrachtnemers en opdrachtgevers een kijkje in de keuken van de ander en geeft inzicht in de vragen: waaraan moet een goede doelstelling voldoen,  hoe formuleer je een goede prestatie en wat zijn de valkuilen bij het opstellen van projectdoelstellingen en prestaties (beweringen) en hoe voorkom je die?

Anje van der Veen

Best Value adviseur, Best Value schrijver/trainer B+ gecertificeerd en eigenaar/oprichter van Volgend Hoofdstuk

Marlous Vogels

Best Value adviseur A+ gecertificeerd en eigenaar/oprichter van InVia Advies

Sessie 6
16:00 - 16:45

Help, de stroom valt uit!

Als in november 2013 de stroom uitvalt in het pand van de NOS in Hilversum, blijkt de noodstroominstallatie van de externe leverancier niet te functioneren. Op radio en televisie zijn de gevolgen groot. De situatie is het sein om de reeds langer bestaande wens om de noodstroom-installatie volledig in eigen beheer te hebben, versneld in te willigen in de vorm van een aanbesteding. Dat daarbij de keuze op de Best Value-methodiek was aan de ene kant logisch (vanwege de complexe situatie wilde NOS geen PvE schrijven), maar tegelijk leidde die keuze in aanvang intern ook voor de nodige onrust.  

Toen tijdens de concretiseringsfase de fabrikant van de bestaande UPS-installatie met een ‘onbekende’ producteigenschap op de proppen kwam, verklaarde deze ook dat geen enkele oplossing van alle aanbieders zou kunnen gaan werken. Het leidde tot een herstart van de aanbesteding. En ditmaal wel met succes.

In deze sessie delen de sprekers op openhartige wijze hun aanpak en ervaringen. Er is aandacht voor tips van aanbestedende dienst en opdrachtnemer, en ruimte voor discussie en vragen.

Hans Smits

Directeur SDR Elektrotechniek BV

Rikkert Wulffraat

Teamleider Inkoop bij NOS

Ontvang € 60,- korting

Abonnees van Facto Magazine, DEAL!, Service Management, Zorginstellingen en leden van de Facto Linkedin groep ontvangen € 60 korting.

Leden van NEVI ontvangen € 60 korting

Stel zelf uw programma samen

Stel zelf uw programma samen: u hebt tijdens het congres keuze uit drie verschillende sessies, waarvan u er twee kunt volgen. U kiest dus zelf de sessies die voor u interessant zijn..

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_ts1o9mkimb2odi1fpmsaa2h6g7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0